Ziarul Lumina: Arhim. Zaharia – Conferința preoțească la Hunedoara: „Darul mai presus de fire al preoţiei“

La conferinţa preoţească de toamnă din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, arhimandritul Zaharia Zaharou, slujitor la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, a prezentat tema „Darul mai presus de fire al preoţiei“.

Conferinţa preoţească de toamnă din Episcopia Devei şi Hunedoarei a avut loc pe 5 noiembrie, în Sala Mare de conferinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara. La conferinţă au participat toţi preoţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei, împreună cu profesorii de religie din judeţ.

În cadrul conferinţei, arhimandritul Zaharia Zaharou, fiu duhovnicesc al stareţului Sofronie Saharov, continuatorul liniei duhovniceşti a marelui sfânt contemporan Siluan Atonitul, a vorbit despre „Darul mai presus de fire al preoţiei“ şi a accentuat faptul că preoţii au o întreită datorie pastorală, şi anume sunt slujitori ai Tainelor Bisericii, chezaşi ai credincioşilor care se pocăiesc şi propovăduitori ai Cuvântului lui Dumnezeu, păstrători şi predători ai Tradiţiei Apostolice.

Pentru a-şi împlini autentic slujirea, preotul trebuie să afle pe Hristos în rugăciune şi să se umple de cuvântul viu al lui Dumnezeu întrucât doar aşa devine purtător al cuvântului dumnezeiesc, doar aşa devine părinte. Preotul ia asupra lui lucrarea de împăcare a lumii cu Dumnezeu, fiind în slujirea sa mijlocitorul „mângâierii Mângâietorului“.

Pe linia duhovnicească a părintelui Sofronie Saharov, părintele Zaharia a precizat că preotul trebuie să aibă o viaţă şi o gândire teologică, să aibă o ureche (ochi) în cer şi o ureche (ochi) înspre om. Cu această ocazie au fost amintite cuvintele părintelui Sofronie Saharov: „Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să zămislească în inima noastră, unde să fie purtat ca într-un pântece de mamă şi să fie spus semenului atunci când este necesar“.

A urmat un dialog între cei prezenţi în sală şi arhimandritul Zaharia Zaharou, iar apoi Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a mulţumit părintelui Zaharia Zaharou pentru darul deosebit făcut preoţilor şi profesorilor de religie şi l-a invitat să poposească în Eparhia Devei şi Hunedoarei de câte ori se va afla în România. PS Episcop Gurie a adresat un cuvânt de mulţumire şi prof. Maria Ştefănie, inspector general al ISJ pentru bunăvoinţa şi disponibilitatea arătată de fiecare dată la solicitările primite din partea Centrului eparhial. (Alexandru Vlad)

http://ziarullumina.ro/arhimandritul-zaharia-zaharou-la-deva-96492.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s